lördag 9 november 2013

Ett Solvarv i Gränna 2010

Titel: Ett Solvarv i Gränna 2010
Språk: Svenska
Författare: Grenna Hembygdsförening
Utgivningsår: 2010
Antal sidor: 168
Baksidetext: -


Min kommentar: Den här årgången har tema invandring, och man möter olika livsöden med flykt från krig, men också människor som vuxit upp i Sverige med föräldrar från en annan kultur. Vi kan bland annat läsa artiklar som: Per Brahe och tattarfrågan, Hur hamnar man som kroat i Sverige?, Att finna rötter och ett nytt land att älska, Om resan till mitt andra land, Mina båda hembygder - likheter och olikheter, Möte med flyktingar på förläggning i Gränna, 1990-talets flyktingar i lokal press. Men, man kan också läsa om Polkagrisen 150 år, Min Brahegata 1931-1932, Samtal två vänner emellan Rolf von Otter och Anders Gustafsson, I skuggan av Bengt Hedberg och Pelle Malmborg, för att nämna några artiklar.

Vi kan också läsa att det under 2009 bland annat hände följande:

Januari: Butiker bort från centrum. Näringslivsföreningen är bekymrad över att Brittas Skor och Tygbiten har varslat om nedläggning och att L.eva beslutat att lägga ner efter endast ett halvår, att Lennarts Frisersalong upphört redan tidigare hösten 2009.

Grännas Allsång i riksradion; Stärker positionen som en av Sveriges största musik- och sommarstäder.

Februari: Tygbiten lever vidare. Caisa Björndal, tidigare marknadsförare på Grennaskolan tar över Tygbiten efter renovering.

Mars: Ny komminister i Gränna. Ulf Winddotter flyttar in i prästgården. Komministrar har de senare åren bott i Visingsö prästgård. Så blir det inte nu. Winddotter uppehåller sedan några år komministertjänsten i Skärstad-Ölmstad.

Dags att flyga igen till minne av Andrée. För 35:e gången försöker Andrée Memorial Meet att genomföra tävlingen, trots att vädret ser mindre lovande ut.

Flygaren till salu igen efter att ha stått öde ett antal år. Namnen har växlat och turerna varit många på det Margretehus som borde ha kunnat bli något publikdragande med det enastående läge fastigheten har. Som bäst gick danspalatset Submarin på 1980-talet.

Soppatorsk på Grännamack. Nu monteras pumparna ner på Shells bensinstation på Norrtull, där bensin sålts sedan 1917. Bröderna Vadsten som äger, kämpar för att få ett nytt bensinbolag som ersättare efter den sanering Shell är skyldiga att göra.

Krogarna i Gränna håller stilen. Hamnkrogen och Gyllene Uttern är återigen med i "restaurangbibeln" White Guide. Lilla Gränna representeras av dessa två, medan huvudkommunen Jönköping endast har en representant som fick juryns gillande. - Anar jag en viss skadeglädje här?

April: Museerna får sköta berget. Tekniska kontoret kommer inte att svara för skötseln på Grännaberget, så som de gör i Jönköpings Stadspark. Kommunens företrädare vill inte erkänna Grännaberget som parkområde, vilket det i praktiken varit sedan 1920-talet.

Maj: Amalia och polkagrisarna heter en ny utställning om polkagrisen 150 år, på Grenna Museum. Amalia Eriksson fick tillstånd att bedriva försäljning med sockerbagarprodukter vilket som resultat gett Gränna dess största souvenir.

Germano är kung på glas. Germano Padoan driver sedan 1965 Gränna glasbruk som tillverkar konstglas. Att jobba med glas är det roligaste den 76-årige konstnären och designern vet.

Hugos chark i Örserum är nu också medlem i Regional Matkultur i Småland och får sätta dess kvalitetsdiplom vid sin dörr.

Andrées kamera deltar i tävling om titeln klenod 2009. Folket avgör genom röstning bland nio bidrag. Eventuell vinst är 75 000 kr.

Juni: Regnet förstörde festen då årets Vätternrunda med 17 000 deltagare passerade Gränna där öppna, men ganska folktomma affärer var beredda på folkfest.

Spår från järnåldershus funna i Gränna vid arkeologisk utgrävning av området öster om Kraftstationen, där senare ett antal tomter skall bebyggas. Tre långhus har legat på platsen, varav möjligen två samtidigt.

Juli: Man är så glad att ha Gränna-Visingsö att visa upp, säger marknadsansvarig i kommunen inför EU-ministermötet i Jönköping.

Gyllene Uttern putsades för fest med kunglig glans. Ministrar från EU var på ministermöte i Jönköping, gästade Gyllene Uttern i sällskap med kronprinsessan Victoria för att äta middag. Drabanter från Grenna Hembygdsförening "vaktade" prinsessan.

Augusti: Brahes gravkor öppnades. Mögelsanering. I gravkoret ligger Christina Chatarina Stenbock och Beata De la Gardie, Per Brahe d.y:s båda gemåler, samt barnen i första äktenskapet Elsa Beata, Abraham Joakim, Magdalena Hedvig och Fredrik. Dessutom ligger grevens faster Margareta Sporre och huvudet av hennes make Johan Sparre som avrättades i Linköpings blodbad, i graven.

September: Ryskt-svenskt seminarium på museet med anledning av att 300 år har förflutit sedan slaget vid Poltava.

Oktober: Positivt möte om cykelväg. Det ser ljusare ut för att en säkrare väg mellan Gränna och Uppgränna ska byggas. Kommunalråd Ann-Mari Nilsson åtar sig att hålla i trådarna framåt. - Än har jag inte sett någon cykelväg denna sträcka...

Läge för ny hamn: Nytänkande förslag från folkpartiet med färjeläge nedanför fabriksområdet. Småbåtshamnen föreslås i nuvarande färjeläge.

Vaccination mot svininfluensan påbörjad.

November: Grevégården blir elevhem. Grennaskolan fortsätter att växa. Lokalerna, ägda av Grännahus, hyrda av Jönköpings kommun har stått tomma. Nära till skolan, säger skolchef Mats Almlöw.

Valvet ny lunchrestaurang. Peter Ottosson och Oskar Pantzar som driver Matlust ökar ut med daglig servering i Valvet.

Interiörbutik nytt inslag i von Otterska villan. En dröm har gått i uppfyllelse säger nyinflyttade Marie-Louise Karlsson.

Akut behov av toalett i Gränna, skriver kommundelsrådets ordförande Martin Möller.

December: Ryssar vill samarbeta med Grenna Museum. Kontakt och utbyte på sikt kan generera ny turism till området, säger museichef Håkan Jorikson.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar