söndag 18 augusti 2013

Ett Solvarv i Gränna 2005

Titel: Ett Solvarv i Gränna 2005
Språk: Svenska
Författare: Grenna Hembygdsförening
Utgivningsår: 2005
Antal sidor: 195 sidor
Baksidetext: -


Min kommentar: Ack nej, det här Solvarvet gick jag inte igång på. Tyvärr. Det beror inte på kvaliten på texterna eller något sådant. Utan det beror på att i princip hela, inte riktigt, men nästan, beskriver olika levnadsöden bland personer som bott och levat i Grännatrakten genom tiderna. Och då jag inte har den blekaste aning om vem Johan i Snurra eller "Hamnjohan" eller vem det nu handlade om är, så blev jag aldrig fast när jag läste. Och efter att i ett par artiklar läst om hur svårt det var "förr" och när man slaktade grisen eller kon eller vad det var så tog man tillvara på allt, så kände jag att jag liksom kunde det... Nej, jag bara väntade på att årskrönikan för 2004 skulle dyka upp!

Mars
Polisstationen läggs ner från och med 1 september trots starka protester från föreningar och privatpersoner. Samtidigt meddelar kommunalrådet Åke Johansson att någon idrottshall kan inte utlovas och marknadsföra Gränna, det gör Grännaborna bäst själva, enligt samme politiker. Kom till oss med era idéer säger han, så kanske vi kan hjälpa till.

Maj
Hemmaturism i Gränna, en lyckad satsning av Gränna/Visingsö Turistförening. Specialöppna anläggningar och specialerbjudanden uppskattades.

Juli
Permanentutställningen klar och Visingsborg som brinner, Amalia som finns "livs levande" samt rörliga bilder lockar till besök på den nya basutställningen för lokalhistoria i Grenna Museum.

Flygarminnen ställs ut på Grenna Museum. Ca 150 flygare satt internerade i Gränna under slutet av andra världskriget och blev ett exotiskt och uppskattat inslag i gatubilden. Fotograf Osse Gustafsson knäppte flitigt med sin kamera och museet har därför en rik uppsättning fotodokumentation från perioden.

Parkeringsautomat irriterade på grusplanen vid hamnen, där det nyetablerade Grenna Hamnbolag satt upp automat för parkeringsavgifter. Tio kronor i timmen är alldeles för mycket säger Gerd Wetter. Grenna Hamnbolag leasar av kommunen som är ägare och intäkterna ska gå till skötsel och underhåll av hamnen. Köerna till den enda automaten var ansenlig.

Augusti
Tips ledde till gripande i Gränna av de förrymda fångar som tagit sig ut från Norrtäljeantalten. Gripandet skedde odramatiskt då männen låg och sov.

Oktober
Nytt hotell och SPA planeras. Utbyggnad för 200 miljoner kan göra Gyllene Uttern till Grännas största arbetsplats, säger ägaren Josef Darius, som också äger Ullinge Värdshus och Mullsjö Friluftshotell.

Gyllene Uttern får bygga ut. Kommunstyrelsen säger ja till en utbyggnad om närmare 150 rum, ett SPA och ny konferensanläggning på Gyllene Uttern.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar