lördag 25 maj 2013

Gravplats en trappa ner

Titel: Gravplats en trappa ner
Språk: Svenska
Författare: Kristina Jansson
Utgivningsår: 2006
Antal sidor: 58 sidor + bilagor
Baksidetext: I samband med att en brandutrymningstrappa skulle anläggas i Brahekyrkan på Visingsö hittades människoben under korgolvet, vilket resulterade i en arkeologisk undersökning våren 2002. Inom det ca 5 m2 stora undersökningsområdet påträffades tolv eller mer eller mindre välbevarade gravar. Den äldsta graven kan dateras kan dateras till sen vikingatid, omkring 950-1050 e.Kr., och är en av de tidigaste kristna gravarna vi känner från länet. Graven visar att det på tusentalet antagligen funnits en äldre träkyrka och tidigkristen kyrkogård på platsen. På 1100-talet ersattes denna av romanska kyrkan och den nuvarande Brahekyrkan byggdes. Till denna hör de yngsta gravarna i koret, ett par kistgravar daterade till 1700-talet.
     Förutom skelett hittades ett varierat fyndmaterial, framförallt föremål från 1600-1800-talen, men även en medeltida penning från 1300-talet liksom förhistoriska föremål i form av en halv sax, brända ben från människa och djur, fragment av spelbrickor samt en så kallad guldgubbe. Saxen påträffades i den vikingatida graven medan spelbrickorna och de brända benen troligtvis kommer från ett brandlager i en söndergrävd järnåldersgrav. Guldgubben utgörs av ett centimeterstort guldbleck som föreställer ett omfamnande par. Liknande guldgubbar har hittats på ett trettiotal andra platser i Skandinavien och brukar förknippas med kulthandlingar i den yngre järnålderns aristokratiska miljöer.


Min kommentar: Den här skriften var inte så rolig som jag hade förväntat mig. Det här är en rapport från en arkeologisk utgrävning. Och just rapporter av olika slag tycker jag är ganska tråkiga att läsa. För det är mest en massa bokstavs- och sifferkombinationer och så ska man bläddra i någon bilaga som man knappt vet hur man ska tyda. Nej, det här var ingen bok för mig. Men för den som tycker det är spännande med arkeologiska rapporter så är den säkert väldigt bra!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar