torsdag 30 maj 2013

Ett Solvarv i Gränna 2004

Titel: Ett Solvarv i Gränna 2004
Språk: Svenska
Författare: Grenna Hembygdsförening
Utgivningsår: 2004
Antal sidor: 183 sidor
Baksidetext: -


Min kommentar: Om jag tyckte att förra Ett Solvarv var tjockt, så är det här ännu värre. Nu är vi uppe i 183 sidor. Måste även erkänna att jag tyckte att årets tema hantverk och industri i Gränna inte  är så jättespännande, så jag fick faktiskt kämpa en del för att ta mig igenom boken... Hursomhelst så kan man läsa om Gränna stads hantverk och industri i backspegeln, om garvare och karduansmakare i Gränna, J.G. Granlund - den lille trygge vagnmakaren, V. Fongs Gelbgjuteri, AB A.E. Bolling, Erik Sadelmakare, bara för att nämna några få...

Fast jag måste ändå erkänna att det var intressant att i lilla Gränna så har det funnits ett företag som tillverkat både bowlingklot och bowlingbanor och har sedan levererat och byggt upp banor över hela världen!

Men nu till det som jag ser framemot i varje upplaga. Årskrönikan. I den här upplagan har vi då kommit till 2003:

Ribbagården återinvigs på Alla Hjärtans dag efter en seriös upprustning. Nytt krögarpar är Mila och Olav Dahl från Horten i Norge. Paret bjöd på svensk-norsk-filippinsk buffé som avslutades med småländsk ostkaka.

Grännastrandens Camping har beviljats bygglov för 10 nya campingstugor på en plats som använts som säsongsplats för husvagnar. Dispens från strandskydd har beviljats då stugorna ses som en kompletterande service till befintlig camping.

Hamnkrogen öppnar igen i mars. Krogen är återuppbyggd efter den häftiga brand som ödelade krogen för 9 månader sedan. Krogen har i stort sett samma exteriör men har invändigt fått stora förbättringar. Krögarparet Monika och Pelle Bergström fick motta massor av lyckönskningar och gratulationer.

18 miljoner vann ett grännapar tillsammans med barn och barnbarn. En insats på 10 kronor på Joker gav 18 020 868 kronor tillbaka. Detta var maximal tur, chansen är nämligen en på tio miljoner!

Inte bara Amalia är titeln på en bok som berättar om 15 olika kvinnor som levt och verkat i Gränna och på Visingsö de senaste 200 åren.

Blixten slog ner för fjärde gången på 45 år på i stort sett samma plats. Martin Karlsson på Börjesgården kan berätta att de båda första gångerna var det i björkar, tredje gången i en al och nu för fjärde gången i en drygt 200 år gammal ek.

Hotel Amalias Hus är namnet på ett nyöppnat litet familjehotell och är dessutom beläget just i tullstugan vid södra infarten till Gränna där Amalia Eriksson stod och bakade sina polkagrispluttar.

Dagiset (dagiset????) Ballongen firar 10-årsjubileum. Några veckor efter jubiléet går också en i personalen och en av Grännas mer kända dagisfröknar i pension...

Gränna musikvecka hotad. Musik i Sommar- Gränna (ännu en konstig särskrivning) som under året firat 30-årsjubileum kommer troligen ej att fortsätta i samma omfattning och upplägg. Föreningens styrelse föreslår att man upphör med musikveckan i nuvarande form och hänvisar till tidsbrist samt till behov av nytänkande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar