tisdag 12 mars 2013

Ett Solvarv i Gränna 1996

Titel: Ett Solvarv i Gränna 1996
Språk: Svenska
Författare: Grenna Hembygdsförening
Utgivningsår: 1996
Antal sidor: 96  sidor
Baksidetext: -


Min kommentar: Den här upplagan har lite av temat "Reaby". Vi får läsa om vad namnet betyder/vart det kommer ifrån för att sedan behandla bebyggelse och kommunikation. Därefter har nuvarande museichefen skrivit om Jonas Westring i Reaby och om "På Eskila tid". Sedan kan vi läsa om Reaby skola som låg där glashyttan idag ligger. Temat Reaby avslutas med en liten artikel om Reaby lanthandel. Nästa artikel kallas för "biologi i miniatyr" och handlar om en samling handsnidade djur, skänkta till Grännamuseerna av familjen Hård af Segerstad. Innan kapitlet om vad Gränna Tidning skrev om för 50 år sedan kan vi läsa om när Gränna kyrka brann och återuppbyggnaden av den. Vi får även ta del av skorstensfejare Carl Herman Skoglunds minnesanteckningar från kyrkbranden 1889.
 
Under 1995 hände bland annat följande:
30 ballongfarare kunde, i strålande sol och lagom vind, lyfta från startplatsen i Siringe när Andrée Memorial anordnades för tjugonde året. Dubbelt Gränna i topp när Janne Nilsson vann före Bengt Gunnarsson.
 
Lottakåren återuppstår. Sedan november 1993 har Grännas egen Lottakår varit nedlagd.
 
Andréemuseet har som första museum i länet blivit uppkoppade på Internet, vilket ger möjlighet för miljontals människor att läsa om S.A. Andrée och hans fantastiska färd med luftballong till Nordpolen. Datorer är en naturlig sak för oss idag och på detta sätt har vi möjlighet att hänga med i utvecklingen säger Sven Lundström på museet.
 
Gränna köpmän är nöjda med sommarsäsongen. Turismen i området har ökat och försäljningen likaså.
 
Gränna kyrka fyller 100 år. Jubileet firades i dagarna tre med föredrag, körsång och jubileumskonsert.
 
Biopremiär i nyrenoverade teatersalongen "Per Brahe" Medborgargården.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar