söndag 10 mars 2013

Ett Solvarv i Gränna 1995

Titel: Ett Solvarv i Gränna 1995
Språk: Svenska
Författare: Grenna Hembygdsförening
Utgivningsår: 1995
Antal sidor: 95 sidor
Baksidetext: -


Min kommentar: Den här upplagan av Solvarvet bjöd på lite gott och blandat. Första artikeln handlar om skiftesverksamheten i Askarps by. Därefter kan vi läsa om kyrkväktaren som  blev anklagad för att vara full och ha stört julottan. Sedan kan vi läsa om när det elektriska ljuset kom till våra bygder. Så sent som 1961 faktiskt i vissa delar av vårt område! Vi kan även läsa om stadsfiskal Molander, och så rapporteras det om vad Gränna Tidning skrev om 50 år tidigare.
 
Höjdpunkterna under 1994 är:
I januari tillträder Grenna Hembygdsförenings första kvinnliga ordförande, då Ulla Rosengren tar över stafettpinnen efter Sven-Erik Brauer.
 
Gränna fyller 342 år.
 
Värdshuset Hjorten har byggt ut pizzerian med en pub.
 
Gränna mister sin bio. En drygt 25-årig tradition med samma innehavare. Anledningen är att fritidsnämnden har sagt upp alla lokaler på Medborgargården.
 
Idé för Polarcentrum i Gränna. Eric Dyring, känd profil i populärvetenskapliga kretsar, har under våren funderat kring Andréemuseets framtida verksamhet och konstaterar att planerna på ett polarcentrum i Gränna är realistiska.
 
Folkets fest med folkmusik. För sjuttonde gången har Gränna fått uppleva sin Bluegrassfestival. Anders Schilling från Visby, Staffan Magnusson från Charlottenberg samt Jan-Erik Langnes från Norge är några av deltagarna.
 
Grännaskolan får starta internationell utbildning. Regeringen har beslutat av Grännaskolan får starta en internationell utbildning med undervisning helt på engelska.
 
Romantische Strasse. Nu är gamla riksetan mellan Gränna och Ödeshög inskriven på turistkartan. Sveriges vackraste vägavsnitt har fått samma status som Romantische Strasse och Route Napoleon. Vägverket har hängt upp en helt ny skylt med texten "Turistväg Gränna-Ödeshög".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar