fredag 8 februari 2013

Myt och verklighet

Titel: Myt och Verklighet, Sagor och Sägner från Visingsö
Språk: Svenska
Författare: Anne Lönnqvist
Utgivningsår: 1992
Antal sidor:  113 sidor
Baksidetext: "Anne Lönnqvist" har genom att samla tillhopa alla de gamla myternas och historiernas kärnor och därtill skapat ett illustrativt fint material förmått väcka till liv i ett genuint intresse för det vi människor trott på under årtusendens lopp. I detta arbete hörs vingslag från det förgångna och genom det återfår fantasin och drömmarna sin mystik." - Monica Larsson, frilansjournalist Jönköping.
     "Ann Lönnqvists textila bilder och hennes lättlästa texter om Visingsö i saga och verklighet blir en fin kombination av konsthantverk i både ord och bild.
Hennes naivistiska konst lockar både öga och fantasi.
Här finns mycket att upptäcka, mycket att le igenkännande inför.
Här finns t ex Jätten Vist som slet upp en torva ur jorden och kastade den ut i Vättern för att hans jättehustru Vista skulle ha en tuva att stiga på då paret återvände hem efter ett besök i Västergötland.
Det var ju så Visingsö kom till enligt sägnen.
Texterna till bilderna är intressanta, lärorika, roliga och ibland ochså sedelärande.
Boken som skildrar en liten bit kulturhistoria har blivit en mycket fin hyllning till Visingsö, denna vackra och fascinerande ö i Vättern och till människorna som bott där och skapat dess mycket speciella historia." Yvonne Teiffel, journalist, Jönköpings-Posten.


Min kommentar: Sagor och sägner är min grej. Och den här boken läste jag ut ganska snabbt. Det var dock ett par sagor som var lite sega att läsa. Efter varje kapitel/saga finns det en bild som symbolioserar sagan. Annars måste jag säga att boken är riktigt tråkig layoutmässigt sett. Man skulle ju kunna gjort den mycket mer intressant. Det är synd på en annars bra bok.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar