fredag 22 februari 2013

Ett Solvarv i Gränna 1994

Titel: Ett Solvarv i Gränna 1994
Språk: Svenska
Författare: Grenna Hembygdsförening
Utgivningsår: 1994
Antal sidor: 108 sidor
Baksidetext: -


Min kommentar:  I årets upplaga av "Solvarvet" kan man läsa om tillkomnsten av Grännas kungliga stadsprivilegier, om Gränna kyrkas ombyggnad, men även om historia och historier kring bilen och Gränna, om Gränna stads sista rådshusrätt och magistrat, och om Sveriges förste riksspeleman Blinde Janne.
 
Men nu till det bästa. Det som hände året dessförinnan, dvs 1993:
Grännas invånare inte bara tattare. Olle Fong svarar på Anders Snöbergs insändare, som August Strindberg på 1800-talet skrivit i "Svenska folket i helg och och söcken", att en hel liten stad, Grenna, uppstått genom att samma plats uppläts till fristad åt tattare (zigenare).
 
I februari firar Sveriges äldsta vandrarhem 60-årsjubileum i Gränna. Det första vandrarhemmet i Sverige öppnade 1933 i ett 1700-talshus på Brahegatan i Gränna.
 
Bokutlåningen har ökat i Gränna. Biblioteket datoriserat. Låntagarna har idag tillgång till en och en halv miljon böcker. Alla titlar är inskrivna i ett datasystem tillgängligt för vem som helst.
 
Turistbyrån/Museum gemensam resurs. Turistbyrån flyttar från sina nuvarande lokaler vid Torget till Grännamuseernas lokaler utmed Brahegatan. Görel Espling och UllaBritt Brauer har redan sålt åtskilliga paketresor till framförallt skolbarn.
 
Ett vårtecken är marknaden i Gränna. Museichef Sven Lundström försökte sälja gamla Grännanyheter och 300-årsjubileumsminnen.
 
Elden svår att bemästra. Mängder av människor hade vandrat upp för de 243 trappstegen för att välkomna skönaste av årstider. Rådhusklockan ringde kören sjöng Karins visa, museichefen Sven Lundström talade allvar och vårdkasen lekte tafatt med vakthavande NilsHarald Ejderstedt.
 
Topphemligt regeringsmöte i maj i Gränna. Fyra musketörer med randiga vapen. Olof Johansson, Alf Svensson, Carl Bildt och Bengt Westerberg var på strålande humör och anledningen var den fina miljön. Den självklara frågan som diskuterades var vårdnadsbidraget.
 
Jubilerande Grännas tullportar på plats. Tekniska kontorets mannar har satt upp tullportar vid infarterna till Gränna, precis som det var förr.
 
Grännaskolan fyller 30 år och firar i nya skollokaler. Reidar Rönneke är skolans femte rektor och har basat över verksamheten i snart sex år.
 
Förnyad debatt i Gränna då Turistföreningen vill ha systembolag.
 
Tummen ned för systembolag gjorde Kommundelsrådets nyktra majoritet vid årets sista sammanträde. Fem röstade nej, tre ja och en lade ner sin röst. Beslutet får kritik av såväl Grännaskolans rektor som företrädare för köpmän och kunder. Här ställer jag mej frågan varför i hela friden lägger sig Grännaskolans rektor i det hela??

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar