onsdag 6 februari 2013

Ett Solvarv i Gränna 1992

Titel: Ett Solvarv i Gränna 1992
Språk: Svenska
Författare: Grenna Hembygdsförening
Utgivningsår: 1992
Antal sidor: 96 sidor
Baksidetext: -


Min kommentar: Den här gången kan man läsa om Grenna Borgerskaps Nödhjälpskassa som firar 150 år 1992. Den grundades alltså 1842, och fortfarande(?) så antas företagare/köpmän i Gränna i Nödhjälpskassan. Ska jag vara helt ärlig så tyckte jag inte att detta kapitel var speciellt intressant, och dessutom ganska långt. Men, jag läste igenom det, men om jag har nån större koll på det hela, det vet jag förstås inte! Efter informationen om nödhjälpskassan kan man läsa om 1800-talsliberalismen i Gränna. Desto mer intressant var det att läsa kapitlet "En resa i nattens mörker" där Elfride Roosman berättar om hur hon och hennes familj kom från krigets (andra världskriget) Estland och till Gränna. Även i denna årgång av Solvarvet får vi ta del av urklipp ur Gränna tidning 50 år tidigare, denna gång är det alltså 1941.

Därefter var det dags för Solvarvet 1991:
I februari blir Gränna Camping, privat efter att tidigare har drivits av kommunen. Det är Rolf och Birgitta Pantzar, Kai och Monica Johansson som köper campingen och de börjar upprustningen med att bland annat installera 170 eluttag.

Ett 50-tal ballongekipage från Sverige, Danmark, Finland, England och Tyskland samlades i februari i Gränna för att hylla minnet av S A Andrée.

I april stängs Gränna kommunkontor och är nu ett minne blott.

18 hål är spelklara på Grännas golfbana vid Västanå Slott.

I maj säljs Ribbagården på exekutiv auktion för 4,2 miljoner kronor. Norra Småland och Gotlands stadshypoteksförening är köpare.

Ny lekplats invigs i maj på gården till skolmuseet, bekostad med fondmedel.

Club de  Boule kommer att hyra prästgårdens lada för att kunna spela inomhus vintertid, på golvet ska läggas grus.

Efter mer än 20 års diskussioner invigs OK Brahehus. Landshövding Gösta Gunnarsson klippte det blågula bandet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar