tisdag 5 februari 2013

Ett Solvarv i Gränna 1991

Titel: Ett Solvarv i Gränna 1991
Språk: Svenska
Författare: Grenna Hembygdsförening
Utgivningsår: 1991
Antal sidor: 60 sidor
Baksidetext: -


Min kommentar: 1991 års upplaga av Solvarvet börjar med ett In Memorium till översete Sven Almqvist som avlidit under 1990. Därefter tar en redogörelse för den stora pestepidemin 1710-1712 som drabbade Gränna vid. Sedan berättar Stina Staaf-Andersson, född 1920, hur det var att leva i Örnastugan - ett torp under Aranäs gård. Därefter kan man läsa vad som skrevs i Gränna Tidning under krigsåret 1940. Sven Lundström skriver sedan om Andréemuseet 1997 - ett seminarium om framtiden för det förgångna. Man ställde sig bland annat frågan om bilden av S A Andrée kommer att förändras allt eftersom tiden går? Som vanligt såg jag mest framemot att få läsa om vad som hände i Gränna under 1990. Och bland annat kan man läsa om följande:

Man har bildat en revyförening och i januari 1990 har man sina första trettondagsrevy.

Bilfärjan Ebba Brahe tas i bruk i mars. Hon tar 24 bilar och har bekväma sittplatser för ett hundratal personer.

Grännapolkan ställs in på grund av svikande intresse och dålig ekonomi.

VM-kval i boule arrangeras av Club de boule i Gränna.

250 meter marknadsstånd på vardera sidan av Hamnallén dukas upp av GAIS. Knallar från när och fjärran, turister och grännabor trängs längs den trånga marknadsgatan.

23 nationer representerades när Grennaskolans sommarkurs för utlandssvenska ungdomar startade.

Ribbagårdens värdpar Erik och Birgitta Norling hann knappt öppna förrän de måste stänga. Den första december slocknar åter ljusen i den antika byggnaden. Kontraktet är ömsesidigt uppsagt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar