söndag 27 januari 2013

Ett Solvarv i Gränna 1989

Titel: Ett Solvarv i Gränna 1989
Språk: Svenska
Författare: Grenna Hembygdsförening
Utgivningsår: 1989
Antal sidor: 86 sidor
Baksidetext: -


Min kommentar: Vågar man gissa att den här omgången lägger stort fokus på Apotekshistorien i Gränna?? Ja men visst gör det det! Stora delar av boken handlar om Apoteket Kronan 1788-1988. Men man får även ett stycke historia genom att man tagit upp apotekets föregångare, från medeltiden och framåt.

Efter apoteksredovisningen får vi återigen ta del av de där breven från Sven Johan Almqvist. Därefter får vi ta del av en vision om hur Andréemuseet skulle se ut 1997, och denna "studie" gjordes redan 1987. Och det var inga dåliga planer om jag säger som så! Rena rama "äventyrsbanan" skulle man gå igenom för att uppleva den spännande Andréexpeditionen!

Förordet är en sjukt rolig läsning! Här kan man läsa att den 34:e årgången av Gränna Hembygdsförenings årsbok skiljer sig från sina föregångare. Man har nämligen ändrat bokens format. Den är ungefär 2 cm bredare än tidigare. Man har valt att göra så här för att öka möjligheterna att variera text- och bildmaterial så att läsbarheten ökas. Personligen gillar jag inte att det är dubbla rader text på varje sida, men smaken är som baken.

1989 är också den första gången som Solvarvet i Gränna tar datatekniken till hjälp i alla led. Årsbokens innehåll är renskriven på Grännamuseernas persondatorer, och därefter har texten levererats till tryckeriet på en så kallad diskett!

Men nu till det roliga... Under 1988 kan man läsa att:
Ribbagården är ett svårsålt krögeri och man undrar vad som ska hända Ribbagården, en gång hjärtat i Gränna och än idag lika känd som polkagrisar och ballonger.

Även detta år tvingas Andrée Memorial ställas in pga dåligt väder.

Nordiska Museet har efter långvarig önskan från Grännamuseerna deponerat ballongen Sveas gondol och övrig bevarad utrustning på Andréemuseet.

Gränna kyrka återinvigs av biskop Sven Lindegård inför en fulltalig menighet efter ombyggnationen.

Hela 90 knallar kommer till GAIS sommarmarknad vid Hamnallén och tusentals Grännabor och turister strosar omkring för att handla.

OK:s Brahehusprojekt (som man kunde läsa om i 1988 års "Solvarv") skärskådas och debatteras av offentligheten på Medborgargården av Grännaborna.

I september observeras ett norrsken över Gränna!

Alla parter i Gränna är emot OK-bygget vid Brahehus!

I december är Grännas sluttande tvärgator är förrädiska. Halkan tog en sopbil som välte i Södra Parken.

I december får äntligen turistbyrån i Gränna en modern lokal att växa i. Lokalerna är belägna i de nybyggda fastigheterna på torgets norra sida. Grännamuseerna flyttar in i den nyrenoverade kontorslokalerna i fastigheten Hjorten 2.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar