fredag 28 december 2012

Sanna historier om riddare

Titel: Sanna historier om riddare
Språk: Svenska
Författare: Tomas Blom
Utgivningsår: 2008
Antal sidor: 160 sidor
Baksidetext: Riddarsagan har allt man kan begära av en god berättelse: spänning, kärlek och hjältar. Men hur såg verklighetens riddare ut? Slogs de för rättvisa? Eller var de bara legoknektar, lejda för att öka kungarikets makt? I Sanna historier om riddare skildrar Tomas Blom flera hjältars öden, både sagans skapelser och verklighetens. Men det handlar också om vapen, rustningar, stridskonst, korståg, tornerspel och inte minst legender. För sagans hjältar, underverk och trolldom var nämligen viktiga förebilder för medeltidens riddare. Och någonstans i berättelserna skymtar kanske också sanningen?
     Tomas Blom har skrivit flera populärhistoriska ungdomsböcker. Han har även skrivit läromedel för grundskolan, tidskriftsartiklar och manus till tv-serier.


Min kommentar: Baksidetexten säger det mesta. Boken handlar om riddare, dess utrustning och vapen, och en och annan påhittad historia. Vi får även läsa historien bakom legenden. Är man riddarintresserad är detta självklart en bok att ha i bokhyllan där hemma. Texten är lätt och jag tänker att den är skriven för barn och ungdomar, men även vuxna kan ha behållning av boken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar