söndag 9 december 2012

Ett Solvarv i Gränna 1983

Titel: Ett Solvarv i Gränna 1983
Språk: Svenska
Författare: Grenna Hembygdsförening
Utgivningsår: 1983
Antal sidor: 84
Baksidetext: -


Min kommentar: I den här årgången kan man läsa om Per Brahe den yngres privata militärorganisation. Man får bland annat veta hur rekrytering gick till, betalning till armén, vapnen och om befästningsarbetena på Visingsborg. Egentligen är det här ett ämne jag tycker är rätt så intressant, men jag tyckte det var lite väl långt och tröttnade efter tag att läsa om det.

Även i denna årgång kan man läsa om de amerikanska flygarna som var i Gränna under 1944, och jag vet nu att det totalt var 1319 stycken amerikanska flygare som nödlandat eller blivit smugglade till Sverige. I det här kapitlet kan man läsa om reglerna som gällde i interneringslägret, vart de bodde och hur de tillbringade dagarna här!

Man tar även upp präster i Gränna, och man har uppgifter från 1600-talet och framåt. Och det är en del färgstarka präster som funnits här om jag säger så!

Jag läser att 1982 (är):
Isläggningen av Vättern är rekordtidig. Redan den 8:e januari är det ett sammanhängande istäcke mellan Gränna och Visingsö.
Gränna stad fyller 330 år, samtidigt som hembygdsföreningen fyller 70 år.
Ribbagården går i konkurs i januari, men man driver det vidare i hopp om ny ägare.
I mars drabbas även Grännatrakten av knarket. Några ungdomar från Gränna åtalas för smuggling, langning och missbruk.
Polkagrishuset vid Glasbruket är Grännas 16:e polkagrisfabrik. Axels Polkagriskokeri blir den 17:e polkagriskokaren...
Isen släpper runt den 25:e mars.
Man förväntar sig en anstormning av tyska turister, så turistbyrån och museet har sammanställt en guidebok, och innehåller det mesta om Gränna, dess historia och omgivningar.
I juli tar en ny krögare över Ribbagården
Highway Inn blir Janssons Frestelse. Ännu en ägare gör ett försök att driva den "amerikanska drömmen" vid Ravelsmark.
Andréefilmen har sin urpremiär i Gränna. Regissör, skådespelare och filmchefer kommer för att tillsammans med Grännaborna se filmen. Storslagen och gripande är allmänna omdömen om denna storsatsning på att föreviga S A Andrées våghalsighet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar